Wat is CAN FD?

CAN FD logoCAN FD is een afkorting voor CAN met Flexibele Data-rate. Het is een aanvulling op CAN voor in toepassingen die een hogere data-rate vereisen in vergelijk met gebruik van CAN 2.0. Om dit te bereiken kan in CAN FD, flexibel, zowel het aantal databytes per bericht als de bussnelheid aangepast worden. Tegelijkertijd worden de belangrijke eigenschappen als lage kosten, hoge veiligheid en betrouwbaar behouden.

Voordelen

CAN FD biedt concreet twee belangrijke voordelen:

  • CAN FD kan maximaal 64 bytes per bericht verzenden, tegen 8 bytes in CAN 2.0
  • CAN FD staat hogere bussnelheden toe tot gemiddeld 6 Mbit/sec en max 12 Mbit/sec, tegen max. 1 Mbit/sec voor CAN 2.0
Gemiddelde bussnelheid CAN FD versus CAN 2.0
Gemiddelde bussnelheid
Gemiddelde bussnelheid CAN FD versus CAN 2.0
Gemiddelde bussnelheid
Maximum aantal data byte's CAN FD versus CAN 2.0
Max. data byte's
Maximum aantal data byte's CAN FD versus CAN 2.0
Max. data byte's

CAN FD protocol controllers ondersteunen echter ook CAN 2.0 (A/B) en zodoende ook ook CANopen. CiA werkt aan een CANopen-update die ook de typische voordelen van CAN FD gaat ondersteunen.

De belangrijkste reden voor de ontwikkeling van CAN FD is om aan de toenemende behoefte aan data bandbreedte te voldoen. Uitgangspunt is het gat te dichten tussen standaard CAN 2.0 (1 Mbit/sec) en FlexRay (Automotive, 10 Mbit/sec) of (Industrial) Ethernet. CAN FD behoudt, net als CAN 2.0, echter de lage componentkosten om het protocol in systemen toe te passen, zeker in vergelijk met FlexRay of (Industrial) Ethernet.

CAN werd gedurende 2012 door Robert Bosch GmbH en haar partners ontwikkelt. Het is, samen met CAN 2.0, uitgewerkt tot de standaard ISO 11898-1:2015. De eerste microcontrollers met CAN FD zijn in de loop van 2013 op de markt gebracht.